Despre oaie si telemeaua ei

Se intampla in Europa de cativa ani un razboi comercial in privinta denumirii de FETA. Grecii, care fabrica de cateva mii de ani aceasta branza se judeca cu danezii, care fabrica de vreo 15 ani o cantitate dubla de FETA (de vaca in general) fata de greci. Desi grecii au castigat de cateva ori in tribunalele din Europa toate procesele, branza alba din Danemarca va ramane vesnic cunoscuta ca Danish Feta pentru majoritatea consumatorilor…

Daca nu ar exista puterea precedentului, povestea Feta ni s-ar parea interesanta si atat. Foarte putini cunosc faptul ca intre branza Feta si branza Telemea nu exista aproape nici o diferenta din punct de vedere al tehnologiei de fabricatie. Fie ca este telemea de vaca, fie de oaie, romanii prefera acest tip de branza cu denumirea stiuta cel mai bine in Romania: TELEMEA. Diferenta dintre feta lor si telemea noastra este aceea ca noi, romanii, spre deosebire de greci, nu ne-am pregatit deloc pentru un razboi al marcilor si denumirilor in Europa.

Pentru a produce cu succes branza TELEMEA si in anii urmatori, ciobanii romani vor trebui sa se adapteze unor cerinte care nu sunt impuse numai de standardele europene. Pentru cei care au vizitat stane de oi in Romania, lucrurile par logice. Vrem sa conservam produsele traditionale romanesti, dar vrem si sa fim siguri in privinta a ceea ce mancam. Iar pentru acest aspect, ciobanii din muntii Carpati vor trebui sa aplice normele elementare de igiena a produselor alimentare, pana la sfarsitul anului 2009. Adica sa inceapa mulsul mecanic al oilor, racirea laptelui, si fabricarea in conditii de curatenie a branzei, cu apa curenta si alte conditii de bun simt.

Rolul unui guvern activ ar trebui sa fie acela de informare permanenta a oierilor asupra cerintelor de igiena si motivare a ciobanilor in a face pasii necesari pentru investitiile care se cer. Fara o birocratie ce paralizeaza orice intentie de a cumpara un echipament !

Iar daca motivarea vine si sub forma unei subventii pentru lapte ecologic de oaie, asa cum poate doar in Romania se mai produce, vom avea cu certitudine o poveste de succes a agriculturii romanesti !

Dar pentru aceasta ar trebui sa protejam inca de pe acum marcile romanesti de TELEMEA.

Valeriu Steriu
Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Rurala

Reclame

Etichete: , ,

11 răspunsuri to “Despre oaie si telemeaua ei”

 1. blogideologic Says:

  Dupa “lovilutie”, revolutionarul politicianist Petre Roman, ce avea de aparat si traditia tatalui sau de activist PCR, a comandat special din Australia o cantitate uriasa de lâna pentru a distruge baza economica a oieritului în România. A fost un caz cras de “sabotare a economiei nationale”, prin distrugerea unui segment al economiei pozitive avându- si izvorul în “forta naturii”. De acord? Unde se afla punctul de basculare intre acea veche doctrina economica FSN, si fragmentul din doctrina economica actuala a PSD in privinta oieritului?

 2. milica Says:

  ati vazut asta?
  http://tiribonflax.blogspot.com/2008/04/cum-am-vzut-eu-lansarea-lui-cristi.html

 3. Bibliotecaru Says:

  Originea FETA este Bulgaria. Din punct de vedere al cantităţii este altceva… Din Bulgaria a ajuns la turci şi greci şi, desigur, la români.

 4. Bibliotecaru Says:

  Nu ştiu de ce, dar mă aşteptam de la acest blog să fie un dialog al ideilor, speram să citesc propuneri de dezvoltare şi legiferare în fiecare departament economic, un plan coerent de reinstituţionalizare. Observ însă că este un nou război de-a „vai ce răi sunt adversarii noştri politici” şi atât. Nu este de loc interesant să citeşti o plângere continuă faţă de probleme punctuale fără să vezi apoi nici o soluţie.
  „Rolul unui guvern activ ar trebui sa fie acela de informare permanenta a oierilor asupra cerintelor de igiena si motivare a ciobanilor in a face pasii necesari pentru investitiile care se cer.” Cineva le-a spus să aibă apă curentă şi faianţă în stâna, mulgătoare, tancuri de răcire, un număr fix de căini care să aibă la gât un bat de nu ştiu câţi centimetri. Cam aşa se face politică agricolă, cam aşa se informează oierii, prin directive şi hotărâri de guvern. În o sută de ani de istorie consemnată prin intermediul ziarelor, de câte ori brânza aceea de la „oierul care nu se spală pe mâini” a produs toxiinfecţii alimentare? Nu punem noi cumva carul înaintea boilor? Nu le place celor din europa cum facem brânza, să scriem pe ea, brânză obţinută printr-un procedeu tradiţional vechi de 3 mii de ani şi o vindem numai celor care vreau şi cunosc ce este aceea tradiţie.

 5. blogideologic Says:

  @ Bibliotecaru
  Corectă evaluare!

 6. Valeriu Steriu Says:

  In orice documentatie despre branza ( carti de specialitate sau internet), Feta apartine de cateva mii de ani grecilor. O fac bine si bulgarii, dar si romanii, chiar daca o vand sub frumosul nume de telemea insa recunoasterea originii grecesti pentru Feta a fost probata cu multe, foarte multe dovezi de catre eleni.
  Pentru a mai vinde telemea din Romania dar mai ales in Romania si in urmatorii 100 de ani nu trebuie numai sa avem grija de nume ci mai ales de calitate. De aceea spun ca trebuie ajutati ciobanii din toate punctele de vedere (investitii, subventii, informatii) chiar daca nu au intoxicat prea multa lume in ultimii ani. Dar daca ne uitam ca Romania exporta prin anii ’80 peste 60,000 tone de branza in fiecare an si astazi mai putin de 1000 de tone / an realizam ca ceva gresit se intampla. Si nu ne referim aici doar la dreptul romanilor de a manca si ei branzeturi obtinut dupa 1989.

  Multumesc,

  Valeriu Steriu

 7. Bibliotecaru Says:

  Se poate să vorbim despre lucruri diferite. Eu numesc feta acea pastă de brânză care circulă prin comerţul românesc sub această denumire. La bulgari se numeşte sirene. Oricum, dat fiind că originea este foarte veche, poate ar fi trebuit să spun Imperiul Bizantin în loc de bulgari şi atunci toată lumea ar fi fericită. 🙂

 8. blogideologic Says:

  Foarte bune evaluarile. Cred ca „telemeaua” incorporeaza ideea aceea de „terroir”, de etos local legat de niste resurse folosite de o civilizatie, resurse naturale tinand totodata de o geografie si de o cultura. Imi bat capul sa gasesc un singur cuvant romanesc pentru a traduce frantuzescul terroir, dar in afara de sintagma „etos local de folosire a resurselor in produse agroalimentare” nu gasesc nimic simplu si potrivit.

 9. Despre telemea, în etos local « Blogecologic Titus Filipas Says:

  […] telemea, în etos local Pe blogul unui partid, https://departamentelepsd.wordpress.com/2008/04/18/despre-oaie-si-telemeaua-ei/ , am citit postarea : “Despre oaie si telemeaua ei / Se intampla in Europa de cativa ani un […]

 10. blogideologic Says:

  Vezi si:
  http://www.romanialibera.ro/a122679/transilvania-tara-branzeturilor.html

 11. Cozmean Niculae Says:

  Si tot n-am aflat care e diferenta,desi la gust difera enorm.O fi din procesul de fabricatie,o fii din ingrediente,o fi de la E-uri,cine stie? Articolul e prost!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: