Ce facem cu rovinieta?

In 2002, in timpul guvernarii noastre, a fost introdusa rovinieta. Ea a fost gandita ca o modalitate de plata pentru utilizarea infrastructurii dar si ca o sursa de fonduri pentru finantarea constructiei de autostrazi. Cum niciunul din contractele incheiate in 2004 nu au fost finalizate, in special Centura Autostrada Bucuresti si Bucuresti Brasov, transportatorii s-au revoltat si au contestat rovinieta. O reactie absolut normala in conditiile in care platesti pentru ceva care nu se realizeaza. Unde s-au dus totusi acesti bani?

Propunerea transportatorilor a fost ca aceasta rovinieta sa fie desfiintata. In conditiile in care proiectele aprobate in 2004 se vor porni totusi, desfiintarea ei ar duce la micsorarea considerabila a fondurilor pentru autostrazi. De asemenea, daca acest tarif va fi introdus in pretul combustibilului se va schimba practic principiul pe care a fost conceput acest tarif si statuat de legislatia UE, acela ca utilizatorul plateste. Intr-o asemenea situatie ar fi obligati sa plateasca toti cei care cumpara combustibil, dar nu folosesc infrastructura rutiera (masini agricole, utilaje de constructii, stivuitoarele din societatile comerciale etc) si chiar si cei care foloseau masina in localitati sau pe drumurile judetene si locale. Si asta pentru ca intial, rovinieta era obligatorie pentru cei care utilizeaza reteau de drumuri natioanle si autostrazi. Ce parere aveti? Cum vi s-ar parea echitabil? Sa ramana in aceasta forma sau sa fie introdusa in pretul combustibilului?

Departamentul pentru transporturi si infrastructura

Reclame

Etichete: , ,

4 răspunsuri to “Ce facem cu rovinieta?”

 1. PETRISOR SOCOL Says:

  Pai ori se desfiinteaza aceasta rovinieta si nu se mai face NIMIC, ceea ce este nashpa, ori nu se desfiinteaza dar sa se faca ceva cu banii proveniti din aceasta taxa. Doua solutii simple. Multumesc

 2. FELIX Says:

  pai din cate stiu eu benzina contine taxa de drum in pretul ei

  cel mai bine ar trebui concesionate autostrazile si drumurile nationale
  e singura solutie
  altfel tot asa taxe taxe fara nici o finalitate

 3. realitateasf Says:

  Echitabil ar fi ca ea să rămână rovinietă ca în 2002.
  Dar am o propunere: plătitorul de rovinietă să devină automat acţionar la drumul respectiv şi să aibă dreptul consfinţit prin lege să facă investigaţii simple asupra investiţiei sale:
  -cine a făcut drumul;
  -cine a făcut licitaţia pentru drum;
  -cine a semnat devizul de luare în primire a drumului;

  Şi apoi să-l tragă la răspundere DIRECT pe responsabil (persoana fizică din funcţie), nu persoana juridică/instituţia. Şi să plătească din buzunar daune.

  Ce, sună SF-uri? Sau ar fi „normal” aşa???

 4. Case de lemn Says:

  Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: