Vacanţa la mare. E mai bine la bulgari ?!

Mare parte din media românească cultivă, de câţiva ani, ideea că litoralul bulgar e mai atractiv.

N-am observat aceeaşi asiduitate altundeva în Europa; spre exemplu, presa franceză să cultive atractivitatea litoralului italian, ori cea italiană să-i cultive pe spanioli, ori italienii pe croaţi, s.a.m.d.

Nu comentăm atitudinea mediei dar remarcăm cu gravitate că aceasta constituie un fenomen asupra căruia trebuie să fim foarte, foarte atenţi; adică să-i cunoaştem cauzele şi, mai ales, să pregătim reacţiile.

Poate acest fenomen se datorează unei promovări comerciale mai agresive, atractivitatea bulgarească ţinând mai mult de imagine (inclusiv de nivelul finanţării ei) decit de realitate; poate chiar realitatea însuşi e mai atractivă; poate şi una şi alta.

Punând întrebările altfel, lucrurile pot deveni mai evidente. Poate actorii români ai turismului de litoral (Guvern, Autoritatea Naţională pentru Turism, Autorităţi Locale, Actorii Privaţi şi Asociaţiile lor) neglijează prea mult rolul promovării deşi se pot bizui pe realităţi solide; poate neglijează chiar modernizarea şi competitivitatea litoralului însuşi; poate şi una şi alta.

Cum, necum, e cert ca vocea litoralului bulgar se aude, prea ades, mai bine decât vocea litoralului românesc, în România. Cum, necum, e cert că, prea ades, litoralul românesc e în defensivă şi noi toţi suntem datori să dăm răspunsuri şi soluţii.

Cristos a înviat !

Departamentul Turism, mediu de afaceri, IMM

Reclame

Etichete: ,

10 răspunsuri to “Vacanţa la mare. E mai bine la bulgari ?!”

 1. tiribonflax Says:

  promovarea litoralului bulgaresc s-a facut din gura-n gura. nu prin campanii publicitare, ci datorita raportului cost/calitate.

  daca incercati sa ne spuneti ca nu conteaza cat de proaste sunt serviciile turistice pe litoralul romanesc, noi trebuie sa-l laudam, atunci gresiti enorm. foarte bine ca este laudat litoralul bulgaresc. asa cum acum cativa ani era laudat cel din Croatia.

  daca ne laudam singuri desi suntem la coada cozii clasamentului atunci ne furam singuri caciula.

  foarte bine ca sunt laudati cei care au servicii mai bune. ca sa inteleaga si nesimtitii de pe litoralul romanesc ca nu sunt singuri pe lume si ca romanul are posibilitatea sa mearga si altundeva. ca deja in jegul pe care-l promoveaza litoralul romanesc nu se mai poate.

 2. Stefan RADOVEANU Says:

  Serbarea din parcul IZVOR,

  psd EAUA este terminata, dizolvarea se va face dupa locale a declarat Mircea GEOANA, grabindu-se la plecarea din parcul IZVOR.

  MARIONETA Cristian DIACONESCU incearca rolul de candidat, din nefericire persoana si rolul sunt inadaptate.

  Mumia, Sorin OPRESCU, in putrefactie confirma inceputul DIZOLVARII ofcinei.

  Marian VANGHELIE incearca sa salveze “les mobles” adica ce -a mai ramas.

  Miron MITREA se ascunde prin tara, ion iliescu este abandonat, sau altfel spus scuzat.

  Nastase conduce caravana VIAGRA in MOLDOVA.

  Unde este celalant tânar psd ist CORLATEAN s-a dat la fund, ce se stie sigur un grup chargé discut deja formarea noului grup social democrat europeean.

  Parale un alt grup formarea stângii de stânga cu Ion ILIESCU si OPRESCU.

  Iata dece ROMANIA a ajuns in aceasta situatie, cum spunea VANGHELIE, am ramas fara baroni, scuzati-ne v-am mintit.

  Romania a fost mintita de neo nazisti fascisti comunisti ai lui Ion ILIESCU !!!

  Marian VANGHELIE trebuie crezut.

 3. eugen Says:

  Daca litoralul spaniol ar fi mai aproape de Italia poate ar fi promovat si el de presa italiana. Multi italieni din Nord se duc pe Coasta de Azur care este la distanta comparabila . Iar olandezii si germanii se duc in masa pe litoralul belgian. Cel mai bun cistiga. Si clientul cistiga intotdeauna.

  Lasind gluma performanta bulgarilor este impresionanta. Au reusit sa atraga in masa romanii si multi europeni devenind o destinatie de top in Europa. Si nu este efect de imagine. Poti pacali o data cu o reclama dar sa faci turistii sa revina trebuie ca reclama sa fie reala. Intia realitaea si dupa aia reclama. Altfel nu merge.Perceptia litoralului din Romania este o calitate deplorabila in raport cu preturile. Nu se schimba o astfel de „imagine” nici cu 1 miliard pe reclame. Nici unul din tour operatorii mari din Europa nu ofera vacante pe litoralul din Romania. Nu intimplator si nu va mai mirati ca romanii voteaza si ei acum cu picioarele.
  Poate ar trebui sa va ginditi sa copiati ce au facut bun bulgari nu sa blamati imaginea.
  Privatizarile Agatoniste din anii 2000 nu au atras nici un tour operator sau mare firma straina. De ce ?.
  Si romanii si bulgari au fost cistigat la loteria geografiei un litoral frumos.
  Dar o destinatie turistica devine cool cu o strategie bine gindita si cu implicarea autoritatilor locale si nu la ..spaga.
  Poate bulgarii au fost blagosloviti cu ploiticieni locali mai buni si mai destepti si mai motivati .
  Noi am fost blagosloviti cu personaje exotice a la Mazare care isi scriau numele si pe palmieri, puneau taxe ilegale si pe fum , si acuma scriu declaratii la DNA.
  Concurenta bugarilor va imbunatati serviciile si la no inclusiv prin falmentul incompetentilor si lacomilor hotelieri.
  Si cu negarea realitatii si fara idei si motivatie a autoritatilor locale asta se va intimpla … . Aruncarea din brate a primarilor a la Mazare ar fi un inceput. Doar un inceput.. al unui efort lung si greu. Poate avem noroc si ii va alunga electoratul .
  Eugen

 4. radualexandrupsd3 Says:

  Nu e mai bine la bulgari .
  Eu mi-am cumparat bilete de sarbatori la bulgari , m-am razgandit si am ramas acasa pentru o vacanta de studiu in familie .
  Am avut o vacanta excelenta si am cules impresii de la cei care au fost in Bulgaria si nu prea a fost interesant .
  Totusi serviciile hoteliere sunt mai bune la raportul calitate-pret.

 5. contemporan Says:

  nu are legatura cu bulgarii, vreau sa intreb cum pot sa scriu si eu pe acest blog, membru psd fiind.

 6. Bibliotecaru Says:

  Noi şi Bulgarii am plecat cam de la acelaşi nivel. Diferenţa este că la noi întreprinzătorul doreşte să scoată profit imediat şi nu face o investiţie pe termen lung. Dacă nimeni nu investeşte decât în „tunuri” şi dacă politica este să le luăm bani acum, nu ne interesează ziua de mâine, iată că „Mâine” a venit. Ştiu că există nişte comisii de acreditare care atribuie numărul de stele. Dacă şi-ar face treaba aşa cum scrie la carte, să evalueze corect, ar exista şi un echilibru preţ/calitate, ar exista şi o împingere de la spate a patronilor astfel încât să ofere servicii mai evoluate.

 7. anca Says:

  acum o luna credeam, si eu, ca poate, o vacanta „la bulgari” are oarecare avantaje…
  am trecut recent prin tara vecina, in drum spre Grecia si, credeti-ma, nu merita! poate litoralul o fi altfel, dar Ruse este un oras …nu am cuvinte sa il descriu: parasit, vechi, murdar…oricum, imaginea sa este dezolanta, trista, iar saracia are efectiv in ochii celui care o priveste.

  Sigur ca mai avem multe de facut pentru ca litoralul romanesc sa aiba turistii pe care ii merita (datorita naturii darnice, nu si a oamenilor care lucreaza acolo!)
  Cred si sper ca vom avea intelepciunea de a ne gasi acei parteneri de turism, romani dar si straini, europeni, in special, pentru a aduce tursitii inapoi pe litoralul romanesc: servicii de buna calitate dar nu la preturi astronomice (si oferind zero conditii!) fara : gandaci si prosoape murdare, mochete umflate de apa si cameriste putine sau fara detergenti, cearsafuri schimbate la o saptamana, figuri de ospatari acre si receptionere plictisite, fete de masa murdare, servetele care nu exista – dar note de plata incarcate (10 kg de cartofi la o masa plus eternele chifle, de 2 zile, si obligatoriu asezate pe masa si prinse in pretul final!)…
  ce s-ar putea face? poate concurenta asta bulgareasca sau a hotelurilor de la munte (care se pare ca se descurca mult mai bine – alti oameni?) va aduce si o schimbare de optica a celor care lucreaza in turism pe litoralul romanesc..altfel, falimentul si vanzarea catre alti investitori, mai gospodari si mai amabili – ar putea fi o varianta foarte buna!

 8. snake Says:

  Noi, un segment frumuşel de alegători psd-işti încă, giurgiuveni de profesie, ne intrebăm cu stupoare şi pe aceasta cale vă întrebăm respectuos pe domniile voastre de la centru , cum a fost posibilă nominalizarea, sprijinul, susţinerea nejustificată si neinspirată a candidaturii d-lui deputat Nicolae Bădălău la
  f-cţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean din provincia mai sus menţionată. Dacă ne chinuim puţin anticipăm si răspunsul d-vstră,care sună cam aşa:,,Preşedintele în funcţie a refuzat să mai candideze,în speţă
  d-l Boiangiu şi deodată a rămas lista deschisă şi imaginar fără candidaţi eligibili şi asa ne-am agăţat de umila candidatură a d-lui deputat”.
  Tot noi credem că dacă se insista mai mult pe convingerea si încurajarea celui ce a fost preşedinte al Consiliului Judeţean din anul 2000 si nu se ceda la prima înfăţişare , ocupa în continuare această funcţie.Oricum
  d-vstră ştiţi mai bine aşa că părerea noastră nu contează, ce dacă a mai pierdut partidul o funcţie…………!Vă dorim Parlamentare uşoare la TOAMNĂ şi dacă se poate mai inspirate.Un răspuns ne-ar mulţumi pe moment.Cu respect!

 9. sorin Says:

  am fost anul trecut in albena si anul asta ma duc iar.nici nu se compara cu litoralul romanesc din nici un punct de vedere.curatenie impecabila ,servicii bune,ospitalieri etc.intradevar bulgaria ca tara e urata dar litoralul lor nu se compara cu al nostru.ptr ce sa merg la noi pe litoral sa nu am loc pe plaja ,sa ascult manele si sa vad toti tiganii cum etapeaza masinile de lux si kg de aur la gat????am fost acum 2 ani la un curs la hotel florida din mamaia si va dau cuvantul meu ca stateam o ora ca sa imi aduca ciorba(si are 4 stele chipurile).deci sa nu mai aud de litoralul romanesc !!!

 10. Lider Politic Says:

  Asociația RoLeader are onoarea să vă invite la lansarea programului de training „Sunt Lider Autentic!”, adresat tinerilor implicați în spectrul politic. Programul este un pioner în drumul spre inovarea clasei politice, având ca scop schimbarea discursului politic precum și a modelului de lider din societatea romanească.
  Din moment ce grupul țintă al acestui proiect este alcătuit din tineri activi în domeniul politic, am dori ca organizația dumneavoastră să trimită câți mai mulți reprezentanți la acest training.
  Atelier de leadership şi dezvoltare personală “Sunt lider autentic?” susţinut de Dr. Vasile Păun, orator inspiraţional şi preşedinte al asociaţiei ROLeader.
  Eşti conştient de criza valorilor din politică? Vrei să fii un lider autentic?
  Orice “problemă” se rezolvă la un alt nivel de conştiinţă decât cel care a creat-o!
  Atunci eşti invitat să participi la trainingul „Sunt lider autentic?”, unde se vor discuta secretele liderului politic ale generaţiilor viitoare.
  Trainingul este:
  • un ansamblu 7 conversaţii despre încredere, intenţii, voinţă, apreciere, intuiţie, recunoaştere şi pasiune pe care aleg conştient sã le parcurg şi să le integrez în fiinţa mea;
  • un proces coerent de ridicare a propriului nivel de conştiinţă, vitalitate şi încredere;
  • un timp pe care îl aloc ca sã produc o diferenţã în viaţa mea, cu impact şi în viaţa comunitãtii din care fac parte;
  • un mediu de lucru în care manifest intenţia de a lucra la un nivel de angajare excepţional, pentru a putea materializa viitorul proiectat;
  • un loc de întâlnire cu alţi tineri unde exprimam atitudini de lideri angajati in propria transformare.
  PARTICIPAREA ESTE GRATUITĂ!
  Vă aşteptăm 17 iunie si 18 iunie 2010 de la orele 18:30 la Casa Universitarilor, Strada Dionisie Lupu, Nr.46. Pentru confirmare, trimiteţi un email pe adresa liderulpoliticdemaine@yahoo.com
  Locurile sunt limitate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: