Un prinţ despre România

Am avut onoarea sa particip saptamana trecuta la intalnirea Printului Charles cu producatori agricoli din Transilvania. Organizata intr-un cadru idilic in Saschiz, langa Sighisoara, aceasta intalnire reprezinta doar o secventa din cea de a saptea vizita a Printului de Wales in Romania.

Timp de trei ore, acesta a discutat cu multa rabdare, politete si intelegere cu fiecare mic producator agricol participant la o miniexpozitie de produse traditionale organizata pe un deal de catre mai multe fundatii britanice ce promoveaza agricultura ecologica din aceasta parte a tarii.

Printul Charles le-a explicat atat producatorilor cat si presei prezente la aceasta actiune ca Romania are un potential unic in Europa in privinta agriculturii ecologice. Un exemplu oferit cu aceasta ocazie de catre botanistul Casei Regale britanice: numai in jurul localitatii Saschiz exista azi 1400 specii de plante, adica tot atatea cat mai exista in intreaga Anglie! Cateva din plantele existente in aceasta parte a Transilvaniei nu mai exista in Marea Britanie de peste 50 de ani.

Produsele expuse in mica expozitie organizata erau de o calitate excelenta, fiind unice in felul lor. Gemul de coarne, painea cu cartofi, casul proaspat sau dulceata de rubarba sunt insa produse si vandute doar pe plan local si fara nici un fel de reclama. Din pacate… Acestea pot fi gasite numai in zona Saschiz iar exportul acestora le-ar putea transforma in ambasadori ai Romaniei in lume.

Aparitia produselor ecologice romanesti pe o piata a produselor Bio inca nesaturata si intr-o permanenta crestere ar putea nu numai sa reduca deficitul comercial al tarii dar si sa confirme faptul ca Romania a depasit stadiul de tara care doar are un potential agricol.

M-a surprins foarte placut admiratia printului pentru Romania. Acesta considera ca suntem singura tara din Europa in care natura este inca bine conservata. Si avem datoria sa o pastram astfel chiar si cand o modernizam. Dezvoltarea rurala dupa reteta europeana nu trebuie sa distruga acest patrimoniu ecologic unic. Strategia dezvoltarii rurale pentru urmatorii ani finantata de fonduri europene generoase trebuie sa fie axata in mod fundamental pe acest principiu.

Multe state europene bogate sunt astazi in situatia de a cheltui sume de bani consistente pentru a isi reface partial habitatele distruse. Cu toate eforturile, acestea nu pot ajunge nici partial la o calitate a peisajului precum cel din multe zone romanesti.

Este o obligatie de a include ca o prioritate in orice strategie post-aderare a Romaniei aceea de a conserva actualul patrimoniu ecologic. Acest lucru poate fi realizat si prin motivarea fermierilor pentru a produce ecologic, pastrand natura intacta!

Valeriu Steriu 11 mai 2008

Reclame

Etichete: ,

2 răspunsuri to “Un prinţ despre România”

 1. eugen Says:

  Printul Charles este cunoscut pentru pasiunea sa pentru produsele bio si traditionale si pentru arhitectura traditionala. Unii din presa engelza fac haz ca fiind „royal folies”. Poate … dar implicarea sa in aceste poriecte in Romania este o sansa excelenta pentru zona cel putin pentru turismul ecologic. Cu exportul este mai greu se paote face doar in cantiati reduse pentru boutique eco. Problema cu agricultura traditionala este ca nu prea are productivitate asa ca poate fi doar un exportat in cantitati mici. Dar ca reclama pentru zona si Romania pentru fanatici eco ar fi intr-adevar excelent. Si mai aproape de realiatte decat a incerca de a vinde paraginitile facilitati turistice de la Marea Negara ca imagine simbol
  Eugen

 2. realitateasf Says:

  Este clar că foarte greu putem exporta produsele către beneficiari, pe de o parte ei fiind greu de găsit şi pe de altă parte asta însemnând cheltuieli mari de transport dar şi mai mari de promovare.
  Aşa că ne rămâne cea de-a doua variantă, aceea de a aduce beneficiarii la produse. Avem un prim ambasador, reprezentantul unei case regale. Avem de asemenea în Europa (nu mai vb de SUA cu un potenţial foarte mare) … avem un segment potrivit pentru asemenea eco-turism: VIP-urile din show-bizz şi personalităţi politice.
  Soluţii:
  1. investiţii complexe pentru păstrarea mediului natural intact şi investiţii în infrastructură;
  2. lobby la nivelul show-bizz;
  3. lobby la nivel politic european.

  Domnule Năstase, printre prietenii dumneavoastră de vânătoare nu cumva aveţi şi prieteni interesaţi de ecoturism?
  Aşa, ca să mă aflu în treabă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: