Forumul National al Agriculturilor PSD – Iasi 17 mai 2007

Dupa aproape 2 ani de la desfasurarea precedentului Forum National desfasurat in iunie 2006 la Brasov, sambata 17 mai s-a desfasurat la Iasi o noua intalnire cu colegii agricultori din tara.

Profitand de prezenta Presedintelui Adrian Nastase, cei prezenti in sala au reusit sa prezinte prezidiului foarte multe din problemele actuale din diferite zone ale agriculturii, silviculturii sau pisciculturii. Dealtfel, in cele 4 ore de discutii ( fara nici o pauza…) problemele prezentate au generat mai mult ingrijorare decat speranta pentru viitorul agriculturii din Romania. In ciuda declaratiilor optimiste facute de Calin Popescu Tariceanu in ultimele saptamani cu privire la posibila pozitionare a agriculturii Romaniei in topul puterilor agricole europene, situatia reala expusa de oameni cu 20, 30 sau chiar 40 de ani experienta in agricultura este total diferita.

Lipsa de competenta a autoritatilor in managementul politicilor agricole si al constructiei institutionale necesare pentru a folosi banii europeni in agricultura isi pune din plin amprenta pe compromiterea unui nou an agricol. Cateva exemple expuse de unii din colegii prezenti la Forumul de la Iasi:

cresterea pretului la motorina cu peste 50% in ultimul an ( de la 27,000 lei/litru la 45,000 lei/litru) justifica mai mult ca niciodata solicitarea fermierilor de a utiliza pentru lucrarile agricole motorina subventionata (cu o subventie in procente si cu metode simple de alocare si nu pe baza unor bonuri valorice si a unor mecanisme birocratice complicate cum se incearca de 2 ani). Fermierii romani au cea mai scumpa motorina din Europa, nu au nici un fel de subventii pentru samanta, au cele mai scumpe ingrasaminte chimice si au cele mai fragmentate terenuri agricole. Dupa ce acestia produc din greu produse agricole folosind tractoare vechi si mari consumatoare de motorina pe unitatea de teren si avand de infruntat fie seceta fie inundatii, fermierii se regasesc pe o piata libera in care sunt nevoiti sa isi valorifice produsele de cele mai multe ori in pierdere datorita preturilor produselor similare importate care sunt in mod evident mai ieftine datorita unor solutii eficiente de sprijinire a producatorilor europeni realizate de guvernantii altor tari europene.

Iar pentru ca nici consumatorul roman sa nu fie fericit, statul roman taxeaza toate produsele agricole cu cel mai mare TVA din intreaga Europa: 19%, fata de o medie de 5-7% cat este TVA-ul pentru alimente in aproape toate statele europene. Alaturi de statul roman, hypermarketurile taxeaza maximal producatorii romani in defavoarea consumatorilor.

blocarea din ultimii 3 ani a cercetarii agricole din Romania confirma interesul urias pe care multi “investitori” in terenuri il au pentru stoparea acestei activitati atat de necesare pentru dezvoltarea agriculturii. Exemplul oferit la Forum privind posibila disparitie in curand a cercetarii culturii de cartof datorita intereselor imobiliare din Brasov si Targul Secuiesc unde Institutul de Cercetari si Statiunea de Cercetari pierd an dupa an sute de hectare de teren pentru dezvoltari de proiecte mai mult sau mai putin importante pentru comunitatile locale. Cert este ca samanta de cartof romaneasca nu va mai avea unde sa se produca in curand si acest lucru va conduce cu siguranta la creearea unei dependente de importuri. Mai intai import de samanta si intr-un tarziu import de cartofi de consum direct asa cum se vede deja in orice analiza a situatiei importului oricarui produs agricol. In plus, orice soi importat necesita o lunga perioada de adaptare la conditiile pedoclimatice romanesti;

Gestionarea durabila a padurilor a ramas o promisiune desarta in programul aliantei D.A.( adica Dezastru pentru Agricultura – cum a numit-o unul din colegii de la Forum), iar actualele reforme institutionale ale Regiei Nationale a Padurilor tind sa agraveze situatia din silvicultura. Restiutuirea suprafetelor de paduri s-a blocat intre RNP si primarii, reimpaduririle raman o utopie, iar proiectul Centurii Verzi a Capitalei din programul aliantei ne confirma faptul ca fost conceput intr-o zi de 1 Aprilie daca privim noile constructii aparute in ultimii 3 ani in jurul Capitalei;

Ideea prezentata de Presedintele Nastase la Conferinta de Presa de dupa Forum de a il invita pentru o informare corecta asupra situtiei din satul romanesc pe Premierul Tariceanu la un astfel eveniment agricol este binevenita. Se poate chiar propune Domnului Tariceanu sa organizeze un Forum al demnitarilor rulati in ultimii 3 ani prin conducerea Ministerului Agriculturii . Am regasi intr-o astfel de intalnire vreo 4 ministrii, 12 secretari de stat, zeci de directori generali sau sefi de agentii schimbati permanent pe vreun criteriu politic sau de competenta. Acestia ar putea justifica scurta lor trecere prin institutiile Guvernului Romaniei in care multi dintre ei mai mult au incurcat lucrurile din agricultura decat sa imbunatateasca viata taranului roman.

Multe alte propuneri si idei lansate in Forumul de la Iasi se vor regasi in Apelul Forumului National al Agricultorilor si SIlvicultorilor din PSD ce va fi transmis catre Guvern in saptamana urmatoare. Prin acest APEL se propune relansarea agriculturii romanesti printr-un set de peste 30 de masuri politice agricole necesare imediat, astfel incat sa poata fi atins un nivel de decenta minima a vietii din mediul rural romanesc si in acelasi timp consumatorul roman sa poata avea produse agroalimentare romanesti de calitate si accesibile ca pret.

Reclame

Etichete: ,

Un răspuns to “Forumul National al Agriculturilor PSD – Iasi 17 mai 2007”

 1. acaipowleet Says:

  What do you guys think about the upcoming 2012?

  Planet X Nibiru, if really exists and approaching, can be a big threat to the earth and its people.
  Michel de Nostredame predicted some kind of huge space collision that will occur around year 2000.
  Will the comet or asteroid really fall in the aegean sea (Greece) and huge tsunami will hit the mount Olympus (2917 metres high).
  If he is right and mayans as well, it looks like the end of the world is really close.

  I think something is going on alrdy… so many earthquakes in the last year, h1n1,irak….

  What do you guys think? Should we worry?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: